+36-1-460-4481

Ingenia Hungarica

E sorozatot köszöntve az induláskor, 2015. május 30-án ekképpen fogalmaztunk: „Az Ingenia Hungarica kötetsorozat a Kárpát-medencei szakkollégiumi konferenciák előadásaira épül. Az Eötvös József Collegiumot immár több mint egytucat határon túli tehetséggondozó intézmény fogadta el testvérének. A Collegium teremtette kárpát -medencei szakkollégiumi hálózat azonban nem csupán jelképes. Az előadók, a szerzők jelentős része, és az ülésszakokat köszöntő tanárok, Kátai Zoltán és Pap Levente, a szerkesztő, Ternovácz Bálint egyaránt határon túli magyar, az Eötvös Collegium senior tagja. Az összetartozás kifejezése mellett tehát a tudományos együttműködés manifestuma, kézzel fogható bizonysága ez a kötet, amelyet az évfordulón, a II. konferencia nyitányaként mutattunk be. Kívánom, hogy a jövőben ez a sorozat a Collegium határokat átívelő tehetséggondozó tevékenységének védjegyévé váljon, képesek legyünk terveinket évről évre megvalósítani.”

Az állítások kiállták az idők próbáját, a kívánság beteljesült. Immár a sorozat ötödik kötetét köszönthetjük, amelyet – miként elődeit – ugyanúgy a konferencia-előadások elhangzását követő egy éven belül, a VI. konferencia előestéjén mutattunk be (a sorozat elérhető: https://eotvos.elte.hu/szakmai-munka/kiadvanyok/ingenia-hungarica). A konferenciák, majd a kötetek összeállításának rendező elve, szellemisége változatlan: a kárpát-medencei magyarság tehetséges (szakkollégiumokhoz vagy magyar tehetséggondozó intézményekhez kötődő) egyetemi polgárainak támogatása.

2016-tól a Márton Áron Szakkollégium (a határon túli magyarajkú hallgatók magyarországi központja) az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként, az Eötvös Collegium természetes szövetségeseként újult meg. A két szakkollégium azonos működési szerkezetet és szellemiséget követve jelképes történelmi igazságtételként állítja helyre az 1895-ben alapított magyar tehetséggondozó központ – a Kárpát-medence egészére kiterjedő – intézményes felelősségvállalását.

A Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferencia 2017-től az Eötvös Collegium és a Márton Áron Szakkollégium közös szervezésében az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem meghatározó része (eleinte Humántudományi szekció majd Kárpát-medencei szakkollégiumi konferencia néven), így az Ingenia Hungarica sorozat a jövőben is biztosítani fogja a lehetőséget, hogy a magyarlakta területek tehetséges diákjai tanulmányaikat megjelentethessék.

 

 

Ingenia Hungarica I.

Ingenia Hungarica II.

Ingenia Hungarica III.Ingenia Hungarica IV.

Ingenia Hungarica V.

Ingenia Hungarica VI.

 

Pályázati anyagok:

IH II. – Újbuda
IH III. – Újbuda